• Danmark

    Vi har omdirigeret dig til en tilsvarende side på dit lokale websted, hvor du kan se lokale priser og kampagner samt købe online.

    Stay on our U.S. site

Keyboard ALT + g to toggle grid overlay

ADVANTIC

Innovatorer skaber kompositmaterialer til konstruktion i krævende miljøer

Med fremtiden i tankerne

Del historien med andre

Armeret tagkonstruktion på Kalgoorlie Consolidated Gold Mines i Australiens øde områder. Stillet til rådighed af Advantic.

Avancerede byggematerialer udvider værktøjssættet for bygningsarbejdere og teknikere

Rust, korrosion og hårdt vejr er almindelige problemer for ældre bygninger, der indeholder stål og beton. Men tiderne har ændret sig, og materialerne har udviklet sig. Advantic, som har base i Dayton i Ohio, designer og fremstiller innovativ polymerkomposit, som giver højtydende alternativer til traditionelt beton og stål – på den måde bidrager de til at påvirke byggebranchen med lettere og mere holdbare materialer, der hjælper bygninger med at modstå ekstreme miljømæssige betingelser.

Luftfartsteknologi anvendes i forbindelse med udvikling af byggematerialer

Advantic er en nystartet virksomhed, som fokuserer på at levere avancerede materialer til byggebranchen. Virksomheden fremstiller tilpassede kompositmaterialer, som giver en række nye muligheder for teknikere og bygningsarbejdere, som skal håndtere udfordrende miljømæssige betingelser. "Vi er en slags "nem-knap", hvis der findes sådan en, i byggebranchen," siger Advantics President Brad Doudican. "Hvis komposit er den rigtige løsning, finder vi den rigtige materialeløsning, som kan løse det specifikke problem."

Komposit er en kombination af to forskellige materialer, som er sammensat med henblik på at fremstille et lettere og mere holdbart alternativ. "Det, vi gør, hovedsageligt med fiberglas og forskellige typer af resinkemikalier, er at anvende materialer, som er udviklet inden for luftfartsbranchen, og udnytte denne teknologi inden for byggeri og konstruktion," siger Advantics Vice President of Operations, Jeff Nielsen.

Præfabrikation på stedet i Advantics hovedkvarter i Dayton i Ohio. Stillet til rådighed af Advantic.

Hvert eneste Advantic-projekt er unikt og indebærer omfattende samarbejde – fra udarbejdelse af foreløbigt budget, teknik og materialemetoder til rådgivning om konstruktion og installation. Advantics produktion foregår internt, og der produceres boltkomponenter, som ikke kræver svejsning. "Det, vi normalt ender med, det, vi leverer til kunden, er et kit – et opførelsessæt," siger Doudican. "Det er et sæt komponenter helt ned til møtrikker og bolte, som ankommer på en sliske, og det transporteres til byggepladsen på en lastbil."

Bevis for kompositmaterialers værdi i forbindelse med konstruktion

Advantic gennemførte sit første store projekt i 2013, hvor virksomheden hjalp metrosystemet i New York City med at opfylde nye brandkodekrav til ventilation ved at støbe polymerkomposit. Det nye materiale er 75% lettere end beton, har den samme komprimerende styrke, er ikke-korroderende og er langt mere gennemtrængeligt for radiofrekvenser – hvilket var kritisk for projektets vedligeholdelseskrav.

Advantics næste projekt viste sig at være en endnu større udfordring: Armering af en rusten tagkonstruktion af stål på størrelse med et stadion over Kalgoorlie Consolidated Gold Mines i de barske øde områder i Australien. Hvad var den største udfordring? Teamet havde kun 10 dage til at udføre opgaven.

Advantics løsning til Kalgoorlie-minerne (kaldet Structural Syntactic Jackets, strukturelle syntaktiske kapper) var let nok til at blive sendt med luftfragt fra Ohio til Australien. Til højre er et nærbillede af kapperne i brug. Billedet er stillet til rådighed af Advantic.

Newmont Mining Corporation havde brugt flere år på at lede efter en Kalgoorlie-løsning og stod nu over for en trussel om lukning. Langsomheden og omkostningerne ved traditionelle armeringslønsinger, hvor der kræves et stort antal installationsmedarbejdere, var en enorm barriere. Da Advantic blev kontaktet, var de hurtige til at sige ja til opgaven.

"Vi udførte på et tidligt tidspunkt noget ingeniørarbejde sammen med dem og viste dem, hvor kompositmaterialer, som er lette og utrolig stærke, og de designfunktioner, vi havde internt, kunne anvendes i forhold til de specifikke bygningsmæssige problemer, som de stod over for," siger Doudican. "Det resulterede i en række produkter, som udbedrede de primære bygningselementer. Vi fremstillede dem her i USA, og de var faktisk så lette, at det kunne betale sig at sende dem med luftfragt til Australien."

Denne løsning, som bestod af 700 elementer i alt, kunne nemt installeres af teams på to personer og en kranlift. Det tog ni en halv dag, hvilket var inden for tidsfristen, og det sparede Newmont for omkring seks millioner australske dollar. Blot nogle måneder senere blev værdien af dette arbejde valideret i den virkelige verden via en e-mail med en ildevarslende overskrift: "Kraftig storm i Kalgoorlie." En stærk stormfront havde bevæget sig gennem de øde områder og beskadiget en række bygninger i området. Der var imidlertid vedhæftet et billede i denne e-mail, som viste Advantics bygning, der holdt stand på trods af stormen. "Hej, tillykke, test med fuld belastning er bestået" lød teksten i resten af e-mailen.

I en anden test af Advantics materialer henvendte Cleveland Metroparks Zoo sig til virksomheden vedrørende ændring af deres gorillaindhegning. Advantic hjalp den zoologiske have med at introducere en ny gorilla i miljøet og give alle dyrene mere plads ved at designe Gorillaskakten, som er en hævet tunnel, som giver gorillaerne en 360-graders udsigt over deres levested. I denne situation foretrak man kompositbjælker frem for stålbjælker for at mindske forstyrrelserne for gorillaerne og andre dyr i nærheden.

Advantics gorillaskakt giver gorillaerne i Cleveland Metroparks Zoo en 360-graders udsigt over deres indhegning. Stillet til rådighed af Advantic.

"Ved fremstilling af stål opstår der giftige gasser i forbindelse med svejsning, larmende og forstyrrende montering og generelt et mere ætsende miljø," siger Advantic CAD Engineering Technician Luke Sideras. "Vi var i stand til at skære og bore alle vores bjælker på vores lager, inden de ankom til den zoologiske have. Dette mindskede i betydelig grad det tidsrum, som gorillaerne var nødt til at blive flyttet, og som kunne stresse dyrene. Det var et rigtig sjovt projekt at arbejde med, og det endte med at blive ekstremt godt for alle."

Stigende begejstring for avancerede materialer

Det er succeshistorier som denne, der hjælper Advantic med at gøre indhug i byggebranchen, som har været længe om at indføre teknologien, fordi den er så rodfæstet i traditionelle midler og metoder til gennemførelse af projekter. Men, som Doudican bemærker, er nye materialer en risiko for ejere, entreprenører og teknikere, så det er op til hans team at opbygge denne risikotolerance gennem tillid. Advantic har medarbejdere, som ved hjælp af Autodesk Fusion 360 arbejder med tegninger i marken og på farten og på fabrikken hjemme i Ohio. Og alle ændringer afspejles i realtid. "Det hjælper os med at optimere projektleveringsprocessen," siger Doudican. "Og i sidste ende opbygger det tillid hos vores kunder, hvilket er det vigtigste for os."

Læs om, hvordan Advantic udvikler sine kompositmaterialer med Fusion 360. Se video (2.03 min.).

Advantic skaber også denne tillid via kompositmaterialernes styrke og ydeevne, som langt overgår konventionelle materialers egenskaber. "Vi kan fremstille de samme styrkeprofiler og betonmaterialer, men vi kan gøre dem 50, 60, 75% lettere," siger Doudican. "Det er en virkelig god mulighed at anvende en ekstremt let type beton, fordi en stor del af byggeomkostningerne ikke er knyttet til selve materialet, men til at transportere materialet på plads og montere det på sikker vis."

Støbepolymer er den letteste af Advantics betontyper, som ofte kan manøvreres uden hjælp fra dyrt og farligt højt udstyr. Advantic udvikler også patenterede polymerbetonformuleringer, som er tungere end støbepolymererne, til strømforsyningsbokse og strømrender, fordi de ikke er følsomme over for basisk ætsning og ikke har nogen problemer med hensyn til gennemtrængelighed. "Med beton- og stålalternativerne udvider disse kompositmaterialer virkelig det værktøjssæt, som bygningshåndværkere og teknikere har at arbejde med," siger Nielsen.

Doudican er enig og bemærker, at bygningshåndværkere stadig kan være bekymrede, når de støder på Advantics materialer for første gang. "Men første gang en stålopfører siger "Wow, det materiale var virkelig fantastisk – vi bar det rundt på skuldrene!" eller "Vi satte det op tre, fem eller ti gange hurtigere, end vi kunne have gjort med konventionelle materialer," så er man klar over, at man er på rette spor," siger han.

Og det spor er belagt med begejstring for nye materialer, hvilket er en bemærkelsesværdig bedrift i sådan en traditionel branche. "Det, der er virkelig sjovt ved at ændre byggebranchen ved at indføre kompositmaterialer, er at se, hvor hurtigt folk tager det til sig – folk, som er vant til deres traditionelle værktøjssæt med stål, betonmure og træ," siger Nielsen. "Det er spændende, at andre anerkender værdien så hurtigt."

 

En version af denne artikel har tidligere været udgivet i Redshift (engelsk).

Relaterede produkter

Vi kan i øjeblikket ikke vise søgeresultater. Prøv igen senere.