MILA, EN KORTFILM AF CINZIA ANGELINI

En hær af kunstnere samarbejder i skyen for at animere en stærk antikrigshistorie

KONVERGENS

Del historien med andre

 

Billedet er stillet til rådighed af Cinzia Angelini

Fjernsamarbejde forener globale talenter i et virtuelt animationsstudie

I de seneste to år har pandemien ændret den måde, studier og kunstnere arbejder sammen på. Men ti år før fjernarbejde blev til almindelig praksis, samlede filmproducenten Cinzia Angelini et globalt team i et uafhængigt virtuelt animationsstudie for at skabe den 3D-animerede kortfilm Mila. Angelini og et frivilligt hold på 350 kunstnere fra 35 lande arbejdede i mere end 10 år på at virkeliggøre hendes store vision – uden et budget. Samlet af produktionsarbejdet i skyen leverede de en prisbelønnet film, der fortæller den bevægende historie om en lille pige, der gennemlever det kaos, der er i krigstid.

Cinzia Angelini og hendes mor drikker te på byens torv i Trento, Italien

Cinzia Angelini (til venstre) og hendes mor på byens torv i Trento, Italien. Stillet til rådighed af Cinzia Angelini.

En familiehistorie med et universelt tema

Cinzia Angelini stammer fra Milano, hvor hun voksede op med historier fra sin mors barndom under anden verdenskrig. Disse historier inspirerede hende til den uafhængige film Mila. "Min mor var kun 5 år gammel under krigen, og hendes fødeby Trento blev udsat for kraftige bombardementer i 1943," fortæller Angelini. "Hun talte altid om, hvordan hun havde det, da bombeflyene kom. [Stiv af angst] kunne hun hverken flytte sig eller løbe til beskyttelsesrummet, før nogen samlede hende op."

Da Angelini var en ung kvinde i 1990'erne, gjorde krigen i Bosnien et lignende indtryk. "Det var meget tæt på Italien, lige på den anden side af Middelhavet, at dette skrækscenarie fandt sted," fortsætter hun. "Så jeg har altid ønsket at gøre noget med animation for at tale imod konflikter – specielt hvad børn gennemgår i et krigshærget land. Det blev filmens kerneide."

Scene fra den animerede film Mila viser en kvindes hånd, der rækker ud til en forsigtig lille pige i et rum oplyst af beskydninger

Cinzia Angelinis uafhængige film Mila fortæller historien om et barns oplevelser i Italien under anden verdenskrig. Stillet til rådighed af Cinzia Angelini.

Cinzia Angelini har en ambitiøs vision

Angelini havde næsten to årtiers erfaring som animator og historiekunstner, hvor hun arbejdede med store studier, herunder Dreamworks, Disney og Illumination, da hun besluttede at lave Mila i 2009. Det var et personligt projekt med to formål: "Jeg ville også vise, at jeg kunne instruere," siger hun. "Dengang var der ikke mange muligheder for en kvinde i Hollywood med accent, der gerne ville instruere."

Mila blev skabt for at repræsentere et barns oplevelse i en krigssituation på en måde, der fungerer på tværs af sprog og kultur. "Folk spurgte mig, hvorfor jeg lavede Mila i 3D i stedet for 2D. Jeg ønskede at placere publikum midt i kaosset af bombardementerne," siger Angelini. "Det har været vildt at lave filmen i 3D uden budget, med en høj kvalitet – for der er brug for mange mennesker, der er specialiseret i forskellige afdelinger, og produktionsprocesser, der reagerer meget hurtigt."

En kunstner arbejder på en scene, der viser fly fra anden verdenskrig, fra den 3D-animerede film Mila

En kunstner arbejder frivilligt på en actionscene fra Mila. Stillet til rådighed af Cinzia Angelini.

Kunstnere mødes

Da Angelini udviklede historien om Mila og delte den med kolleger, fandt hun ud af, at den gav genklang hos dem. "Folk begyndte at spørge mig: "Skal vi lave Mila?" Jeg sagde: "Ja, men jeg har ikke noget budget." De fortalte mig, at de ville arbejde gratis." Gennem mund til mund-metoden – venner og venners venner – blev en første gruppe på 10 frivillige kunstnere senere udvidet til over 350 personer fra 35 lande.

"Det er faktisk hemmeligheden bag Milas succes," siger Angelini. "Filmen bevægede så mange hundrede mennesker til at arbejde gratis på projektet, fordi det var noget, der kunne skabe opmærksomhed omkring tragedien med børn midt i krig. Kunstnere er følsomme personer – når de kan afsætte tid til noget, vil de gerne vælge et projekt, der har et budskab."

Håndtering af en "umulig" udfordring med et virtuelt animationsstudie

Angelini og hendes team begyndte deres bestræbelser på at skabe Mila i 2010. De arbejdede med Maya og Arnold, og "det blev et stort projekt med flere sets, effekter og tæt på 300 aktiver," siger hun.

Men selv om det var nemt at rekruttere frivillige, var det ikke nemt at administrere et globalt, flersproget team af illustratorer, designere, animatorer og belysningsteknikere. "Forestil dig produktionsprocessen i 35 lande med forskellig hardware og software," siger Angelini. Producer Andrea Emmes kom tidligt ind i projektet for at hjælpe med at håndtere kompleksiteten.

Sammen udgjorde Mila-teamet et uafhængigt virtuelt animationsstudie – på et tidspunkt, hvor fjernarbejde stadig var noget nyt. De samlede et sæt værktøjer til samarbejde og kommunikation. "I begyndelsen foregik kommunikationen med e-mails og Skype," siger Angelini. "Og vi startede med et forum, der var meget 90'er-agtigt, meget besværligt og langsomt." Efterhånden som de implementerede nye værktøjer til cloud-baseret samarbejde, såsom Slack og ShotGrid, da de blev tilgængelige, "var det en game-changer," siger hun.

Men det var svært at fastsætte tidsfrister med frivilligt personale. "Nogle mennesker arbejdede på én ting; nogle lavede hundrede ting," siger hun. "Vi har lært, at når du arbejder med frivillige, skal du gange alt med 10. Hvis nogen siger, at de kan få noget gjort på en dag, vil det vare 10 dage."

Det langsomme tempo gjorde det også til en udfordring at holde trit med teknologien. Projektet gennemgik programopgraderinger og indførelsen af nye og bedre værktøjer, men derefter var der kompatibilitetsopdateringer, der ville tage et traditionelt studie en uge, men som satte Mila-teamet tilbage med flere måneder.

"På det tidspunkt var vi ikke klar over, at det, vi gjorde, var vildt, umuligt og udfordrende," siger Angelini. "Men det var den eneste måde – vi havde brug for de frivillige, og de frivillige var over hele verden."

En computerskærm viser produktionsaktiver fra filmen Mila, der administreres med softwaren ShotGrid

Implementeringen af ShotGrid til administration af den komplekse produktion var "helt sikkert et af de vigtige trin til at konsolidere produktionsprocessen," siger Angelini. Stillet til rådighed af Cinzia Angelini.

Frem til mållinjen

Angelini og Mila-teamet fortsatte med at arbejde på de logistiske og tekniske udfordringer, og de blev ved med at få mere støtte til filmen via mund til mund-metoden, crowdfunding og endda en TEDx Talk. "Så mange gange åbnede jeg en note fra en tilfældig fremmed, der delte en personlig historie," siger Angelini. "Fordi jeg vidste, at folk virkelig troede på dette projekt, ville jeg absolut ikke give op."

Autodesk kom om bord for at støtte projektet sidst i 2017, hvorved teamet fik Maya- og Arnold-licenser, så alle globale medarbejdere kunne arbejde med den samme software. Ved hjælp af ShotGrid-programmet til produktionssporing oprettede teamet et cloud-baseret virtuelt studie for at administrere produktionsprocessen mere effektivt og effektivisere kommunikationen.

Angelinis fuldtidsarbejdsgiver, Cinesite, tilbød at hjælpe med at færdiggøre Mila under en planlagt pause mellem større studieproduktioner i 2019. "Efter 10 år afsluttede vi endelig Mila på 11 måneder," siger hun.

Scene fra den animerede film Mila viser en skræmt lille pige, der kigger op, mens bombeflyene flyver hen over hendes hjemby

En forsmag på filmen (2:07 min.) viser Milas oplevelse, da hun er fanget i bombningen af Trentos torv. Stillet til rådighed af Cinzia Angelini.

Målgrupper reagerer på et stærkt budskab

Mila, der blev færdiggjort i januar 2021, er dedikeret til de børn, der fortsat lider under konsekvenserne af krig. Historien følger en lille pige, som mister sit hjem og sin familie under bombardementerne i Trento. Med hjælp fra en ung kvinde, der kommer hende til undsætning, overlever Mila ødelæggelserne, og hendes fantasi og optimisme skaber håb om et nyt liv.

Da filmen ikke har nogen dialog, formidler den historiens følelsesmæssige indtryk ved hjælp af udtryksfulde figurer, flot grafik og musik. UNICEF Italia bidrog med over 30 sponsorer for at støtte Mila og nævnte "styrken ved det universelle sprog, som kunstnere i hele verden har skabt".

Mila har besøgt filmfestivalerne i 2021 og 2022, herunder en hjemkomst ved Trento Film Festival. Dens anerkendelser omfatter mere end 30 priser, med flere på vej.

Scene fra den animerede film Mila viser en karrusel og bygninger, der blev ødelagt under bombningen af torvet i Trento

En scene fra filmen, der viser bombningen af torvet i Trento. Stillet til rådighed af Cinzia Angelini.

Et startsted for nye inden for animationserhvervet

Et andet stort mål med produktionen var at give noget tilbage til det frivillige team – så de kunne lære, netværke og få arbejde. "Selvfølgelig ville de blive nævnt i rulleteksterne," siger Angelini. "Vi organiserede også mentorordninger, så de studerende, der deltog, kunne arbejde tæt sammen med vejledere, som havde 15 års erfaring i store studier. Og mange frivillige med to eller tre års brancheerfaring brugte deres arbejde på Mila til at få andre opgaver. Vi blev som en stor tragt."

Filmen er også blevet et vendepunkt i dens skabers karriere. "Filmen har givet mig så meget, selv før den var færdig," siger Angelini. "Mens Cinesite hjalp mig med Mila, bad de mig om at instruere deres næste spillefilm, nemlig Aniventure-produktionen HitPig [med den erfarne animator David Feiss som medinstruktør]. Dette skyldes Mila – og også de erfaringer, jeg har høstet i løbet af disse 10 år."

Scene fra filmen Mila viser en glad lille pige med sin mor på en karrusel

Hovedpersonen Mila med sin mor i lykkeligere tider. Billedet er stillet til rådighed af Cinzia Angelini.

Varig indflydelse

Nu hvor Mila er færdig, vil Angelini gerne introducere filmens følelsesmæssige indflydelse for publikum overalt. "Det er selvfølgelig skønt at vinde priser, men det er mit mål at dele filmen med så mange som muligt," siger hun. "Da jeg startede dette projekt, begyndte krigen i Syrien. Og nu er Taleban vendt tilbage i Afghanistan. Det er den menneskelige natur at bekæmpe hinanden, men jeg håber, at den næste generation vil være mere følsom."

Det er den kommende generation, som Angelini mest ønsker at nå. "Måske vil et barn se den," siger hun. "En fremtidig diplomat eller politiker – en, der skal beslutte, om man skal trykke på den store røde knap eller ej. Og måske vil de huske et billede fra Mila og tænke sig om en ekstra gang."