DECATHLON

Digitalisering hjælper en global sportsudstyrsvirksomhed med at kortlægge vejen til bæredygtighed

STATE OF DESIGN & MAKE

Del historien med andre

 

Billedet er stillet til rådighed af Decathlon

Brug af teknologi og innovation til at støtte planeten – og til at transformere design og produktion

For at nå de ambitiøse bæredygtighedsmål for 2026 bruger den globale sportsudstyrsgigant Decathlon teknologiløsninger til at indføre bæredygtige metoder til produktdesign og udvikling, transformere produkter og aktiviteter og administrere forsyningskæden. Under denne proces reducerer virksomheden spild, skærer ned på omkostninger og vinder loyalitet hos kunder, der træffer købsbeslutninger baseret på, hvad der er godt for planeten – og viser, hvordan bæredygtige tiltag kan hjælpe virksomheder med ikke blot at opfylde deres miljømæssige mål, men også øge forretningsværdien.

To mennesker sætter et campingtelt op på et klippefremspring med udsigt ud over en sø.

Decathlon designer og fremstiller produkter til snesevis af sportsgrene og arbejder konstant på at forny sine tilbud for at sikre, at de både er bæredygtige og til at betale. Billedet er stillet til rådighed af Decathlon

Opnåelse af bæredygtighed er en teamindsats

Decathlon, en af verdens førende globale designere, producenter og detailhandlere inden for sportsartikler, sætter bæredygtighed i centrum for sine værdier som en sportsvirksomhed for at sikre, at dens aktiviteter ikke skader "vores fælles sportsplads".

Virksomhedens 10-årige bæredygtighedsplan har til formål at reducere dens absolutte drivhusgasemissioner (tCO2e) fra lagre og varehuse med 90 %, hvilket reducerer de direkte og indirekte emissioner inden 2026 fra et 2016-basisår. Andre 2026-mål omfatter bl.a. at nå op på 100 % vedvarende elforbrug i butikker og lagerbygninger, at 100 % af produkterne er designet, så de reducerer deres miljømæssige indvirkning, og at 100 % af de produkter, der kan repareres, enten repareres på Decathlons værksteder eller hos dennes kunder. Det kan virke ambitiøst, men Decathlon viser, at skabelsen af en kultur, der omfatter innovation og teknologi, sætter høje bæredygtighedsmål, der er inden for rækkevidde – og at disse mål kan løbe parallelt med langsigtede forretningsmæssige fordele.

"Bæredygtighed er hovedprioriteten," siger Charles Cambianica, der er projektleder for avanceret design hos Decathlon, "men vi ved allerede, at miljøvenligt design ikke er nok. Vi skal stræbe efter miljøinnovation, hvilket betyder, at vi genopfinder vores måde at drive forretning på, og at vi ikke blot reducerer CO2 pr. produkt, men også virksomhedens globale CO2-fodaftryk."

Faktisk anerkender flere og flere virksomhedsledere over hele verden, som repræsenterer virksomheder, der designer og skaber steder, objekter og oplevelser, de forretningsmæssige argumenter for bæredygtighed. I Autodesks globale forskningsrapport 2023 State of Design & Make (engelsk) rapporterede 80 % af deltagerne, at forbedring af bæredygtighedspraksisser er en god langsigtet forretningsbeslutning, og den samme procentdel angav, at kunderne presser dem til at definere og opfylde bæredygtighedsmål.

"Det er ikke kun materialet, der skal ændres," siger Cambianica, "det er også vores måde at designe på, fordi vores mål er at reducere kulstoffodaftrykket for alle vores produkter. Sammenlignet med den tidligere måde at gøre tingene på har virksomheden været nødt til at gå helt tilbage til start for hver eneste proces."

Medarbejdere evaluerer en skovisning i en Decathlon-butik.

Decathlon ejer mere end 1700 butikker over hele verden, som er en del af en vertikal forretningsaktivitet, der giver virksomheden større kontrol over forsyningskæden og gør det muligt for den at fremstille produkter, der er tættere på kunden. Billedet er stillet til rådighed af Decathlon

Den vertikale fordel

Decathlon, der forefindes i mere end 70 lande, så dagens lys i sommeren 1976, da en gruppe sportsentusiaster besluttede at åbne en butik, hvor folk kunne finde alle sportsgrene under ét tag. Decathlon-mærket, der nu er anerkendt på verdensplan, blev brugt for første gang på en metalgrå cykel. Herefter begyndte virksomhedens vej til digitalisering med nogle vigtige organisatoriske udgangspunkter.

I årtier har virksomheden opretholdt streng kontrol over sin forsyningskæde, og med god grund, siger Cambianica. I de tidlige år voksede Decathlon med imponerende hastighed. Mens efterspørgslen steg, førte vanskelighederne med at få cykeldele fra distributører hurtigt til forsinkelser. For at undgå yderligere påvirkning af kundeoplevelsen overtog virksomheden kontrollen over sin forsyningskæde. Det blev vurderet (korrekt), at design, test og konstruktion af alle produkter internt i virksomheden ville give den konkurrencemæssige fordel, at produktionshastigheden og -kvaliteten bedre kunne kontrolleres – og føre til en bedre forståelse af kundernes behov og problemer.

"Vi arbejder meget hårdt på at forsøge at skabe et økosystem, hvor vores produkter produceres så tæt på kunden som muligt," siger Cambianica. "Det er noget, der har haft stor betydning for forsyningskæden. Hvis du vil producere tættere, skal du bruge det industrielle fodaftryk for at gøre det."

I dag ses fordelene ved denne tidlige beslutning tydeligt. Decathlon ejer nu mere end 1700 butikker i hele verden og beskæftiger 105.000 mennesker i en operation, der omfatter snesevis af sportsenheder, som hver især har deres eget R&D-budget, der er centreret omkring tre søjler: præstation, pris og respekt for miljøet. "På den ene eller den anden måde er spørgsmålet om bæredygtighed fremherskende i hver eneste af disse enheder," siger Cambianica.

Progression, der viser små plastpiller, genanvendt polyestergarn, der er fremstillet af genvundet plast, genanvendt polyesterstof samt en rygsæk, der er fremstillet af genanvendt polyesterstof.

Decathlons brug af bæredygtige materialer omfatter genindvundet polyester, der er fremstillet af plastflasker, der er smeltet, ekstruderet som garn og vævet til stof, der anvendes til produkter såsom rygsække. Billedet er stillet til rådighed af Decathlon

Materialevalg er blot begyndelsen

Ud over hans rolle som projektleder for avanceret design fungerer Cambianica som designleder for virksomhedens afdeling for wellness, løb og vandring – hvor han fører tilsyn med flere projekter, der har været genstand for virksomhedens dobbeltrettede bestræbelser på at fremme bæredygtigheden, da det omfatter designsoftware. "I dag er der mange forskellige initiativer omkring CAD-modellering eller digital kreation med mange forskellige programmer, og nogle gange er det ikke nemt at tilpasse procesruten," siger Cambianica. "Jeg tror, vi er nødt til at gå endnu længere, når det gælder standarder, og etablere rygraden i den digitale kæde, fordi vi ved, at når vi gør det rigtigt, skaber det en masse fordele."

Helt øverst på listen er den fornyede evaluering af Decathlons strategi for skodesign. For at skabe overdel og mellemsåler til nogle af deres fodtøjslinjer eksperimenterer et team, ledet af Cambianica, med "monomaterialer" såsom termoplastisk polyuretan (TPU).

På markedet i dag mærkes mange sko, der er fremstillet af genbrugsmaterialer, som miljøvenlige, men de er ekstremt vanskelige at adskille i materialetyper og genbruge. TPU kan omdannes til piller og genanvendes gentagne gange, hvilket udgør en mulig løsning på denne udfordring. Materialevalg alene vil imidlertid ikke føre til, at Decathlon når sine bæredygtighedsmål. Selv hvis avancerede materialer inkorporeres i sko- og beklædningsdesign, vil det måske kun medføre en CO2-reduktion på 25-30 % i forhold til tidligere materialeprocesser, siger Cambianica.

Gengivelse af et strømlinet design af racercykler med en ramme, der er udviklet ved hjælp af generativt designsoftware.

En gengivelse af Van Rysel-konceptcyklen viser det generativt designede titaniumstel. Billedet er stillet til rådighed af Decathlon

Teknologi åbner nye muligheder for bæredygtigt produktdesign og bæredygtig produktudvikling

Decathlon forsker også i måder, hvorpå de kan designe og producere produkter mere effektivt og bæredygtigt ved hjælp af generativt design og 3D-udskrivning – startende med letvægtscykler, hvortil der generelt anvendes kulfiber. "Produktionen af kulfiber er spildbetonet, og de er svære at genbruge," siger Cambianica. "Vi ønskede at designeet cykelstel, der både er let i vægt og let i forhold til den miljømæssige påvirkning." Han og hans team mente, at Decathlons højeffektive Van Rysel-cykelmærke kunne bringes på markedet med et genanvendeligt titaniumstel med lignende vægt og holdbarhed, hvilket ville reducere materialeforbruget og kulstofemissionerne.

Den 3D-udskrevne Van Rysel PNPL 3.0-konceptcykel, der blev præsenteret i januar 2023 på Velofollies-udstillingen i Belgien, giver et indblik i, hvordan kunstig intelligens (KI) og 3D-udskrivning kan bruges til at udskrive en del, komponent eller et helt cykelstel – lokalt og efter behov.

Ved at bruge generativt design i Autodesk Fusion 360 afprøvede teamet flere konfigurationer til cykelstellet. Generativt design udnytter styrken af KI til at generere designgentagelser, der er baseret på Decathlons specifikationer: mål for vægt, mængden af anvendte materialer og æstetik. Det endelige stel kan tilpasses den enkelte bruger og 3D-udskrives. Resultatet er en mere bæredygtigt designet cykel, der reducerer kulstof, bruger mindre materialemængde og kan produceres mere effektivt.

Designer Charles Cambianica bruger en pen til at tegne på en tablet.

Charles Cambianica, projektleder for avanceret design hos Decathlon, mener, at designeres rolle skal udvikles i takt med, at design- og produktionsprocesser omdannes af ny teknologi. Billedet er stillet til rådighed af Decathlon

Den udviklende arbejdsstyrke

Efterhånden som Decathlon fortsætter den digitale rejse udi indførelse af nye programmer og ny teknologi for at transformere virksomhedens design- og produktionsprocesser, ser Cambianica også virksomhedens designeres rolle som under udvikling. "Det er en kompleks balanceakt, hvor man forsøger at udnytte de mest effektive måder at arbejde på, som allerede findes, med fremtidens innovationsmuligheder," siger han. "Vi er nødt til at være bevidste om, hvor hurtigt vi ændrer os, og om de fordele, vi skaber for mennesker, planeten og virksomheden."

"Vi er på et sted, hvor vi er nødt til at genoverveje designerens rolle," siger Cambianica. "Er det at skitsere noget med en blyant, eller er det at forstå folks behov? Det er vigtigt, at vi betragter designere som personer, der forstår og anticiperer brugernes behov i forbindelse med samfundets adskillige problemer for dermed at løse dem gennem design. Vi er nødt til at acceptere, at vi ikke blot er drevet af ren æstetik og markedstendenser."

En Decathlon-butik med solpaneler installeret på dens buede tag.

Decathlon arbejder mod et mål om at nå et forbrug med 100 % vedvarende elektricitet i butikker og lagerbygninger inden 2026 med strategier, der omfatter installation af solpaneler. Billedet er stillet til rådighed af Decathlon

Alle veje fører til bæredygtighed

Ud over de eksisterende teknologiske og procesmæssige forbedringer er Decathlons ledelse engageret i at udvide bæredygtighedsprogrammer i hele virksomheden. Hvad angår minimering af affald til beklædningsgenstande siger Cambianica f.eks., at "for et par år siden kunne vi leve med 75-80 % effektivitet. I dag er der et enormt fokus på at finde ud af, hvor affaldet er, og hvad vi gør ved det, så vi kan nå op på 100 % effektivitet." Decathlon er en vertikal virksomhed, der søger måder, hvorpå der kan skabes mere bæredygtig energi til belysning og klimaanlæg i virksomhedens faciliteter, og hvordan der kan udvikles en emballagefri indstilling om at reducere materialespild.

Cambianica ser også bæredygtighedens langsigtede værdi, der er en integreret del af yngre kunders forventninger, da de har en tendens til at bruge deres penge på produkter, der er fremstillet af virksomheder, der er engageret i deres miljømæssige og sociale ansvar. "Folk køber ikke bare ud fra pris," siger han. "De køber værdi, og jeg mener, at bæredygtighed er en værdi, som unge mennesker finder ekstrem vigtig. Når man laver en rygsæk, der koster 3 EUR, vil andre spørge, hvad virkningen af denne pris er. Er det retfærdigt for mennesker og planeten?"

Decathlons rejse viser, hvordan bæredygtighed, innovation og kundefokus krydser hinanden, så de kommer hele virksomheden til gode. "I sidste ende tror jeg, at det at designe bæredygtigt er afgørende for, om man kan forblive konkurrencedygtig," siger Cambianica. "Jeg tror, at de virksomheder, der ikke gør det, vil blive ladt tilbage."

2023 State of Design & Make

Find ud af, hvad der ligger bag de vigtigste ændringer inden for arkitektur, teknik, konstruktion, produktdesign, produktion, spil og filmproduktion i denne nye globale forskningsrapport fra Autodesk.

Del historien med andre